A lefejezett keselyű rejtélye címet szó szerint kell érteni.

A lefejezett keselyű rejtélye kritika

A lefejezett keselyű rejtélye különös címével és borítójával gyorsan megragadja az ember figyelmét és a szerző korábbi műveit nem ismerve tartogat még egy meglepetést. Ez a könyv egy klasszikus modern krimi egy nagy csavarral.

Bemutatás

Mollisanvárosban levágják egy gazdag üzletember fejét a saját irodájában. A fej nem kerül elő, a tettes nyomtalanul eltűnik az egyetlen kijáraton keresztül. Hogy került az irodába? Hogy tudta levágni az üzletember fejét? Hol a fegyver? Hogyan tűntette el? Valamelyik bosszús üzleti partner tette vagy a dögös titkárnő, aki a rendőrökkel flörtöl titkol valamit?

A lefejezett keselyű rejtélye egy klasszikus modern krimi droggal, szexel, éjszakai élettel, magánéleti szálakkal, mocskos kaszinókkal és bűnszervezetekkel.

A lefejezett keselyű rejtélye történeti szempontból egy klasszikus modern krimi, de van benne egy csavar.

A könyv legnagyobb pozitívuma… Bocsánat, mielőtt folytatnánk egy apróság: a szereplők plüssállatok.

Igen.

Plüssállatok.

A keselyű a címben az üzletember és ő egy keselyű plüssállat.

Tim Davys

A szerzőről nem lehet sokat tudni, ez a név is csak egy álnév. Annyi információt találhatunk róla, hogy svéd, 20 éves kora előtt nem olvasott könyvet és képregények, magazinok és filmek tanították a történetmesélésre.

Sok csavar, sok esemény, sok szemszög

A könyv legnagyobb pozitívuma, hogy nagyon tartalmas. Mindig történik valami, mindig megtudunk valami újat és nincsenek hosszasan elnyúló üresjáratok. Elég karakter, helyszín és történés van ahhoz, hogy még kevésnek is érezzük a történet terjedelmét.

A karakterek érdekesek, sokszínűek, van magánéletük, ezért egész ügyesen táncolnak a “rendőrségi krimi klisékarakter” határon. Van egy lepukkant főfelügyelő, feltörekvő pedáns és naiv újonc, meg a rendőrkapitány, akit nem érdekel őszintén a szakma csak a karrier és a hírnév.

A történéseket több szereplő szemszögéből is látjuk és vannak olyan történeti szálak, amelyek nem tartoznak szorosan a gyilkossághoz és akár csak magánéleti, azaz bemutatja a szereplő életét és gondolatait. Ettől nagyon élőnek tűnik a könyv világa és a cselekmény. Nem csak úgy létrejöttek a főhősök és megoldják az ügyet, hanem közben oviba viszik a gyereket, sportolnak, esznek, isznak stb.

Meg beindulnak, ha látnak egy dögös kígyót…

… a kobra pedig a leggyönyörűbb hüllő volt, akit Véreb valaha látott. Szeme nagy volt, akár egy szarvasé, és nem plüssből készült, hanem fekete latexből. Blúza fehéren rikított, majdnem teljesen átlátszó volt, és egész teste szint vibrált a mennyezetbe süllyesztett lámpák fényében.

Negatívumszerűségek?

Nem tudok valami nagy hibára rámutatni a könyvvel kapcsolatban, pedig az a kedvenc részem a kritikaírásban. Talán mondhatnám, hogy a főfelügyelő ugyanolyan klisékupac, mint a Szemet szemért Davenport-ja, mert ő is egy rendetlen lakásban él és van egy törvényen kívüli kopó beütése, de elég sok dolgot megtudunk róla, ami miatt ez nem erős érv.

Talán mondhatnám, hogy a könyv túl gyorssá válik az utolsó harmadban, nagyon hirtelen pörög fel, mintha felhívták volna a szerzőt, hogy a kiadó mégsem vállal egy második kötetet, de egy kriminél ez nem gond és jól van megírva.

Van néhány megkérdőjelezhető dolog A lefejezett keselyű rejtélye könyvben, de ezek nem súlyos vádak.

Rámutathatnék, hogy csak egy olcsó húzás a figyelemért plüssállatokkal írni egy darkos krimit, de kísérletnek egész jó és fontos eleme a történetnek, hogy plüssállatok a karakterek nem emberek. Az, hogy milyen állat a szereplő lazán utal a személyiségére és könnyen megjegyezhetővé és elképzelhetővé tesz mindenkit.

Összegzés

A könyv minden oldala izgalmas volt és élt. Nem volt felesleges oldalnövelés vagy csak úgy a semmiből előrángatott titkok az utolsó percben, hanem összeálltak a leírt, de aprónak tűnő nyomok. A lefejezett keselyű rejtélye nyitott, kísérletezőkedvű olvasóknak ajánlott, aki el tudnak képzelni egy cuki plüssállatot drogozás közben.

Cím: A lefejezett keselyű rejtélye
Eredeti cím: Torquai
Szerző: Tim Davys
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2011
Fordította: Varga Bálint
Oldalszám: 272
ISBN: 9786155049422

Szerző:

Szólj hozzá!