Hírverseny, terroristák, szerelmi szálak és akciódús pillanatok a Hírhajsza oldalain.

Akció megállás nélkül – Arthur Hailey: Hírhajsza

Veszélyes terroristák, elhivatott újságírók és gazdasági érdekek ütköznek egymással a tömegkommunikáció csataterén Arthur Hailey Hírhajsza című könyvében. Klasszikus amerikai stílus jellemzi a regényt, sok akciójelenettel és szerelmi szálakkal a feszültség kedvéért.

Folyamatos feszültség, nehéz döntések

A Hírhajsza nagyon hasonlít John Sandford Szemet szemért című könyvére. Van két fél, akiknek minden döntését és mozdulatát ismerjük és minden esemény menetéről teljes képet kapunk. A két fél reagál egymás lépéseire, ami nagyon mozgalmassá teszi a sztorit.

A Hírhajsza főszereplői újságírók, akik terroristákkal küzdenek a hírversenyben kapaszkodva.

A könyv stílusa legegyszerűbben az „amerikai” szóval jellemezhető. Vannak robbanások, szerelmi szálak, hogy még jobban sajnáljunk mindenkit, munkahelyi versengés és vitatkozás az FBI-jal. Ezek nem úgy jönnek át, mintha egy ZS kategóriás rendező egy béna akciófilm 100. részének forgatókönyvét adta volna a kezünkbe, hanem tényleg élvezhetően és jól kigondolva. Nem történik semmi „csak úgy” és egész valósághűnek mondható a történet. A karaktereknek vannak hibáik, a fegyvereket néha újra kell tölteni és ha valakit lelőnek nem ad elő egy érzelmes beszédet a társa karjai között köhécselve, hanem meghal.

Arthur Hailey
Arthur Hailey (1920-2004) brit-kanadai regényíró, aki különböző iparágakról írt cselekményközpontú történeteket. Két legismertebb műve a Hotel és A repülőtér. A The Evening News című könyve 1990-ben jelent meg.

Cselekmény > karakterépítés

A Hírhajsza leggyengébb pontja szerintem a karakterek bemutatása volt, de mivel a könyv a cselekményről szól első sorban, ez nem számít olyan nagy hibának. A két legfontosabb szereplő mögé felépítettek egy érdekes háttértörténetet és úgy általában a szakmájáról meg lehet ismerni mindenkit, de többen is klónoknak tűntek számomra. Minden nő csinos, mindenki profi a szakmájában és minden veterán újságíró úgy járt-kelt a Vietnami Háborúban, mintha csak a Tesco-ba ment volna kifliért és kefirért. Egy idő után nem aggódtam amiatt, hogy egy névről nem ugrott be kiről is van szó, nem törődtem vele, csak elég volt tudnom, hogy „profi hírszerkesztő, ha férfi komoly tekintetű és sármos, ha nő akkor csinos”. Ezek tényleg nem rontottak az olvasási élményen, de 3-4 eset után már nem tudtam elkergetni a déja vu érzést, amikor megjelent egy új szereplő.

Drámát és fordulatokat ígér a Hírhajsza című könyv hátlapja.

Összegzés

A Hírhajsza kitűnő választás azoknak, akik általában nem szoktak olvasni, mert unalmasnak hiszik a könyveket vagy szeretik az izgalmas és fordulatokkal teli regényeket. Nincs egy perc csend sem, mert csak az utolsó fejezetben oldódik meg ténylegesen a konfliktus, azaz hiába kerülünk közelebb a megoldáshoz, nem érezzük biztonságban magunkat. A könyv a legelső mondatától kezdve a legutolsó mondatáig ütős.

Cím: Hírhajsza
Eredeti cím: The Evening News
Szerző: Arthur Hailey
Kiadó: Interpress, I. P. COOP Kft.
Kiadás éve: 1991
Fordította: Fazekas László
Oldalszám: 544
ISBN: 9637540156

Szerző:

Holcz Csaba

Marketinges, újságíró, író. | Kövess az Instagramon | LinkedIn

Szólj hozzá!