Az Óbudai Mágusképző mesekönyv bemutatója.

Az Óbudai Mágusképző könyvbemutatója

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál egyik programja volt Petőcz András az Óbudai Mágusképző című mesekönyvének a bemutatója április 22-én a Millenáris D épületében. A történetet gyermekkori emlékek, a valóság és a fikció határán való táncolás és Harry Potter utalások hálózzák be.

Az Óbudai Mágusképző egy bűvészképző iskola történetéről és diákjairól szól és nagyon érdekes alapkoncepcióval készült. Folyamatosan a valós világ és fikció határán ingázik. Több elem is a szerző gyermekkorából származik. A helyszín valós, ugyanis Óbudán, a Vörösvári úton található iskolában játszódik. A főhős is valós személyen alapul, sőt meg is jelent a bemutatón. A történet több szereplője valós focistákat idéz meg (Rohn Aldo, Puska Feri). Az osztályfőnők személyét egy ijesztőnek tűnő, de igazából jóságos tanárnő ihlette.

Hogy ki és milyen módon került az Árkosi Mátyás vezette bentlakásos iskolába, amelynek a teljes neve egyébként Vörösvári Úti Általános Bűvész- és Mágusképző Bentlakásos Iskola volt, de csak Mágusképzőnek rövidítették, igen, ilyen furán hívták, szóval, hogy milyen módon és ki került be ebbe az iskolába, az számomra is rejtély, mind a mai napig.

Az egészet tovább fűszerezi, hogy a könyv szereplői gyakran utalnak a Harry Potterre. A mesében néha megmagyarázhatatlan, természetfeletti dolgok történnek és az iskolások néha elgondolkodnak azon, hogy milyen kapcsolatban állnak J.K. Rowling világával. A mesés elemeket viszont nem mindig ismerik el. Néha csak véletlennek hiszik, van, amikor álomnak és mindig jön egy hideg zuhany, ami felébreszt a mágikus világból. Egy alkalommal azt hiszik a diákok, hogy Roxfortba utaznak, de rájuk szól a tanárnő, hogy igazából Oxfordról van szó és ne ábrándozzanak. Az egész mesét behálózza a gondolat, hogy a kitalált karakterek is élnek és léteznek valamilyen formában.

Gyerekkori emlékeket ismerhettünk meg az Óbudai Mágusképző könyvbemutatóján.

A történetben a focinak és a gyerekkori emlékeknek is nagy szerepük van. A szerző ezzel kapcsolatban gyerekkori emlékeit idézte fel, amikor izgatottan várták a tanárnőt vagy amikor gyakran focizott és osztálytársaival a még épülő Óbuda üres vagy akár veszélyes területeit járta be.

Ez a mesekönyv nagyon izgalmasnak és frissnek tűnik a bemutatás alapján. A modern utalások és valós világból vett elemek a Harry Potterrel fűszerezve nagyon jó receptnek tűnik. A könyvbemutató végén Petőcz András felolvasott a könyvből és a kiadó standjánál könyvdedikálást is tartott.

További információk a könyvről a Napkút Kiadó honlapján találhatók. Petőcz András egy másik könyvének bemutatójáról, az …és arcára álarcot teszenről ebben a bejegyzésben vannak érdekes részletek.

Cím: Óbudai Mágusképző
Szerző: Petőcz András
Kiadó: Napkút Kiadó
Illusztráció: Kelemen István
Oldalszám: 216

Szerző:

Szólj hozzá!