Bárcsak betiltanák a könyveket abszurd novella és társadalomkritika

Bárcsak betiltanák a könyveket

Két barátnő találkozik egy belvárosi kávézóban. Leülnek, megbeszélnek mindent, ami az elmúlt napokkal kapcsolatban az eszükbe jut és egyszer csak az egyikőjük egy nagy sóhajtás után elmondja, hogy megvette a könyvet, ami miatt már hetek óta piszkálja a kisfia.

– Szóval tegnap megkapta. Bevonult vele a szobájába és azóta nem lehet hozzászólni. Vacsora közben is olvasni akarta, alig bírtam rávenni, hogy letegye.
– Nem kéne ilyen könnyen beadnod a derekad. Én amelyiket kiolvastam nekiadom és kész.
– Tudom, csak az iskolában mindenki őt piszkálta. Már az alsósok is azon versengenek kinek nagyobb a könyve, melyiknek szebb a nyomtatása, kinek van jobb kiadótól könyve. Van egy gyerek, akinek az Alma kiadó legújabb darabja van meg, pedig egy olyan akár 2-300 ezer forintba… -félbeszakítja valami.

Hirtelen hangos fékcsikorgás és dudálás rázza meg az utcát. Egy srác nem nézett körül az út mellett és majdnem elütötte egy autó. A sofőr idegesen kiszáll a kocsijából és ráüvölt a fiúra: “Tedd le azt a szart egy percre és nézz körül!”. A fiú becsukja a könyvét és elrohan.

– Úristen! Láttad? – folytatja ijedten.
– Igen. Ez a másik dolog, amit utálok a könyvekben. Mindenki csak bámul lefelé és olvas. Körül se néznek. Mint egy halom zombi. Egyik nap mikor buszoztam láttam valakit, aki annyira belemerült az olvasásba, hogy nem szállt le időben. Feleszmélt és nyomkodta a jelzőt, de már hiába.

A szomszéd asztalra pillantanak. Egy pár kamasz leült, elővették a könyveiket és szótlanul telik az idő.

– Mindegy. Le vagyunk maradva. Bezzeg az okostelefonok idejében! Egész nap egymásnak üzengettünk, lefényképeztünk mindent, ami tetszett, hogy megoszthassuk másokkal, pizzát rendeltünk, zenét hallgattunk…
– A mai fiatalok nem tudják miből maradtak ki.
– Hát igen… Bárcsak betiltanák a könyveket.

Szerző:

Holcz Csaba

Marketinges, újságíró, író. | Kövess az Instagramon | LinkedIn

Szólj hozzá!