Bödőcs Tibor Addig se iszik című könyve egyedi, abszurd és stílusos.

Haladó olvasóknak ajánlott – Bödőcs Tibor: Addig se iszik

Bödőcs Tibor Addig se iszik című könyvében ismert szerzőket és történeteket látunk egy görbe tükörben. Micimackóék szembenéznek a rideg valósággal Krasznahorkai László stílusában, Szindbád otthon felejti a fia tornazsákját miközben a nőkről ábrándozik és hasonló irodalmi csemegék várnak minket sok humorral fűszerezve.

Nem árt ismerni néhány szerzőt…

Az Addig se iszik annak tudja a legtöbbet adni, aki ismeri az elmúlt évszázad neves íróit. A szerző, Bödőcs Tibor magyar tanárnak tanult, név a szakmájában és Karinthy-gyűrűs humorista, szóval nem egy sártócsában kell keresnünk a könyv mércéjét. Ha ritkán olvasol vagy elaludtál az irodalom órán nem baj, van idő behozni a lemaradást (ameddig kötelező volt én sem olvastam sokat), de ne ezzel a könyvvel kezd.

29 szerző stílusát ismerhetjük meg humorosan az Addig se iszik lapjain.

Például a Szindbád novellákat nagyon szeretem (a Negyedik út nálam az irodalom csúcsát képviseli) és ezek paródiáját értettem is, de sok szerzőt még nem ismertem meg és vannak nyakatekert mondatok, amik ebben az esetben nem ütöttek nálam annyira, mintha olvastam volna a mögöttük álló eredeti művet.

Sok utalást láthatunk a kiparodizált szerzőkre és a humor inkább az egyéni stílusról meg az abszurdumról szól, mint az Adam Sandler-i altesti poénokról. Voltak részek, amik a hollywood-i nyers humor miatt megromlott ízlésem miatt nehezen csúsztak le, pedig szívesen írok és olvasok abszurdokat.

Bödőcs Tibor az Addig se iszik című könyv szerzője, humorista.Bödőcs Tibor
1982-ben született Zalaegerszegen, színésznek készült, magyar tanárnak tanult, majd humorista lett. 2004-ben csatlakozott a Dumaszínházhoz, 2010-ben Karinthy-gyűrűt kapott.
(Forrás: Wikipédia)

Ütős mondatok, egyedi stílus

Az Addig se iszik tele van olyan mondatokkal, amiket legszívesebben kiposztolna az ember a Facebook-ra egy kis lájkvadászat csalijaként:

A méhlepényből való távozás után reklamációt nem fogadunk el.

Évekig sírtam, s kérleltem apámat, hogy főzzünk pálinkát a holdfényből, de ő szimszonjának olümposzi magaslatáról csak a „szi’vára” esküdött, meg Piri néném „vadpörkö’tjétre”, a priori dödöllével, archaikus hordós „káposztára”, korántsem plátói ürügyekre alapozott, hormomszemaforként villogó „pirikacsintásokka”…

Összesen 29 különböző szerző stílusában írt szöveg osztozik a 208 oldalon, szóval elég változatos a könyv és minden szöveggel annyi időt töltünk el amennyit kell. Nem lovaglunk sokáig egy poénon, de nem is csak ugrándozunk össze-vissza.

Összegzés

Részlet az Addig se iszik könyvből.

Ha már olvastál Örkény egypercest és az Iskola a határon hallatán nem a Google Maps-ben keresgélsz vagy hatalmas Bödőcs Tibor fan vagy, akkor ez a könyv neked való. Összeségében élveztem és órákig tudnám idézni a kedvenc mondataimat, mert tényleg bőven vannak olyan pontok, ahol az embernek muszáj megállnia egy-egy mosolyszünetre. Ha az Addig se iszik tetszett, akkor szerintem egy másik, kevésbé ismert könyv, a Simion, a panelszent is be fog jönni neked.

Cím: Addig se iszik
Szerző: Bödőcs Tibor
Kiadó: Helikon Kiadó Kft.
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 208
ISBN: 9789632278773

Szerző:

Szólj hozzá!