Petőcz András ... és arcára álarcot teszen című könyvének borítója.

…és arcára álarcot teszen

Hamarosan megjelenik Petőcz András, József Attila-díjas író, költő és szerkesztő verseskötete „… és arcára álarcot teszen” címmel. A könyv bemutatóját december 15-én tartották meg a Magyar Napló Könyvesboltban és az eseményen több érdekességet is megtudhattunk a kötetről. Ezeket három pontban foglalom össze.

Álarcok

Petőcz András az ... és arcára álarcot teszen című verseskötet bemutatóján.Az … és arcára álarcot teszen lapozgatása során láthatjuk, hogy számos vers más költők nevében készült el, erre utal az álarc szó a címben. A szerző erről elmondta, hogy kapcsolódik az elődökhöz, korábbi költőkhöz és régebben is írt már tiszteletből és, hogy megtanuljon szerepet játszani. Mint tanácsolta, érdemes az éppen válságban lévő költőknek is megpróbálniuk egy másik figura szerepébe bújva írni, mert megnő a játékterük, olyat is megírhatnak, amit a valós énjükkel nem.

Biblia

A cím nem csak arra utal, hogy más szerzők álarcát húzzuk magunkra, hanem a Bibliára is. Pontosabban Jób Könyvére: „A paráznának szeme pedig az alkonyatot lesi, mondván: Ne nézzen szem reám, és arczára álarczot teszen.”. A verseskötetet lapozva gyakran találkozhatunk Bibliai idézetekkel. Mint a szerző elmondta a Biblia a kultúránk része, vallásosságtól függetlenül, és válaszokat ad az ember életében.

Forma

Az … és arcára teszen verseskötetet megragadva megfigyelhetjük, hogy kissé széles. Ezt a versek formájának köszönhetjük. Egy 2×14 soros formával találkozhatunk a kötetben, melyben a 14. sor után egy váltás következik, illetve a sorok szélesebbek a megszokottnál. Ez egy tudatos alkotói döntés mely, mint kiderült egy önfegyelmezési megoldás, ami segíti a vers megírását. Ez is tanácsként hangzott el az éppen nehézséggel küzdő költőknek: alkossanak egy egyedi formát és amíg meg nem unják, írjanak annak a szabályai szerint.

A könyvvel kapcsolatban további információk az Orpheusz Kiadó honlapján találhatóak. Petőcz András egy másik könyvéről, az Óbudai Mágusképzőről itt találhatsz egy bejegyzést.

Cím: …és arcára álarcot teszen
Szerző: Petőcz András
Kiadó: Orpheusz Kiadó

Szerző:

Holcz Csaba

Marketinges, újságíró, író. | Kövess az Instagramon | LinkedIn

Szólj hozzá!