A Harry Potter és az Elátkozott Gyermek könyvborító is rejt titkokat.

Harry Potter és az Elátkozott Gyermek kritika

A Harry Potter és az Elátkozott Gyermek 19 évvel a hetedik könyv megjelenése után játszódik. Harry és barátai már dolgozó szülők. A reflektorfény a következő generációra irányul. Spoilermentes kritika.A Harry Potter és az Elátkozott Gyermek könyv borítója.

A Harry Potter és az Elátkozott Gyermek tavaly nyáron kezdte meg útját a londoni Palace Theater-ben, hatalmas érdeklődéssel. Már magáról a könyvborítóról is volt mit írni, mert kisebb botrányok vele kapcsolatban. Amikor a kezembe vettem a könyvet, magam is észrevettem ezeket az apróságokat. Bár J.K. Rowling neve szerepel legfölül a névsorban, méghozzá szép nagy betűkkel, de aki ténylegesen megalkotta a könyvet az Jack Throne. A másik fontos dolog, hogy ez nem egy regény, nem prózai írás, hanem dráma. Ám, amikor elkezdtem olvasni a könyvet, ezek a kis bökkenők teljesen eltűntek és három esti olvasással behabzsoltam a könyvet.

A forgatókönyv jellegű szöveget nem olyan természetes olvasni, mint egy regényt, de néhány sor után ez nem lesz probléma. Ugyanis az a helyzet, hogy mostanra már filmeken, képeken, könyveken, iskolatáskákon, matricákon, béna fan-art-okon keresztül találkoztunk ezzel a világgal. Látjuk a szemünk előtt a főszereplőket és fontosabb helyszíneket. Amikor a forgatókönyv csak annyit ír például, hogy „Mágiaügyi Minisztérium folyosója”, akkor nincs szükségünk egy hosszas leírásra a helyszínről. A legtöbb szereplőt szintén nem kell bemutatni, akárcsak a különböző rituálékat és tanórákat. Hiába mondanák azt, hogy Hermione fekete hajú vagy úgy öltözik mindig, mint egy rapper, mi mindig Emma Watson-t fogjuk látni elegáns ruhában. Mivel ez a forma utasításokból és párbeszédekből áll, ezért nagyon gyorsan haladhatunk előre a sztorival, de eddigi ismereteinkre alapozva a filmszalag is ilyen tempóban pörög a képzeletünkben.

Részlet a Harry Potter és az Elátkozott Gyermek című könyvből

A másik nagy változás a szöveg műfaja mellett, hogy Harry Potter fia, Albus Severus Potter és Draco Malfoy fia, Scorpius Malfoy körül folynak az események. A szüleik is fontos karakterek, meg természetesen sok más személy is megjelenik, de azért itt egy nem enyhe célzás arra, hogy az előző generáció lassan hátrál egy lépést és helyet adnak másoknak. Ez a két új karakter nem könnyed, feltűnő és sikeres. Mindketten nagy súlyt cipelnek a családi hátterük miatt és egyáltalán nem népszerűek, de arról álmodnak, hogy ők is tehetnek valami nagyot. Nagyon érdekes és frissítő változtatás, hogy mivel sokkal több hely jut a párbeszédeknek és sok személyt már nagyon jól ismerünk, ezért több idő jut a karakterek érzéseire és kapcsolataira. Arról se feledkezzünk meg, hogy mennyi idő és történés van a nagy banda mögött és ezért sokat változtak a kapcsolataik egymással is.

A milliónyi utalás és „óh, erre emlékszem” pillanat, megsózva egy mind műfaji, mind történetmesélést értintő változtatással egy remek könyvet szült. Az egyetlen dolog, ami bökte a csőröm, hogy nagyon-nagyon-nagyon próbálják a tudomásunkra hozni, hogy Albus és Scorpius jóbarátok, szóval három oldalanként megállunk kicsit bocsánatot kérni, meg elpirulni. Egyszerűen harmadik-negyedik alkalomnál már feltűnik az embernek, hogy ugyanazt akarják elmondani egymásnak a szereplők.

Harry Potter és az Elátkozott Gyermek könyv oldalnézetben

Zárásul ajánlom ezt a nem hivatalos filmelőzetest, ami enged egy kis bepillantást a Harry Potter és az Elátkozott Gyermek hangulatába:

Cím: Harry Potter és az Elátkozott Gyermek
Eredeti cím: Harry Potter and the Cursed Child
Írta: J.K. Rowling, Jack Throne, John Tiffany
Kiadó: Animus Kiadó Kft.
Kiadás éve: 2016
Fordító: Tóth Tamás Boldizsár
Oldalszám: 311
ISBN: 9789633244654

Szerző:

Holcz Csaba

Újságíró, marketinges, irodalmi blogger, író. A Neoliro irodalmi blog szerkesztője. Neoliro blogLinkedIn

Szólj hozzá!