Ha ötlet kell a következő novelládhoz, akkor próbáld ki ezt az 5 módszert.

5 tipp ha nincs ihleted az íráshoz

Mostanában nem is tudom mit írjak, ezért csavartam egyet a dolgon és összeszedtem, hogy milyen technikák segítettek korábban vagy tűnnek érdekesnek számomra az ihletszerzéshez. Ha most is gépelned kéne, de a neten kutakodsz megoldások után, célba értél.

1.   Ne maradj a billentyűzet előtt

Tapasztalatim szerint az írás – legyen szó irodalomról vagy újságírásról – egy bizonyos határig fordított arányossággal működik: a rengeteg klaviatúra előtt töltött idő nem jelent egy halom kész, minőségi munkát.

Minél többet látsz és dolgozol fel a környezetből, annál több mondanivalód lesz (remélem). Sok jó szövegem nem egy hosszú, gép előtt töltött maraton során állt össze, hanem a buszon rázkódva pötyögtem bele a telefonba a vázlatát.

Házi feladatok, kihívások segíthetnek, ha nincs ötleted arról, hogy mit írj.

2.   Adj magadnak feladatot

Petőcz András (József Attila-díjas és Márai Sándor-díjas író, költő, szerkesztő) óráin a házi feladatok alkotják a tanulás gerincét. Mindig van egy alkotás, aminek az alapján a saját új műved megírhatod, vagy egy kihívás, amit meg kell oldani.

Az egy hetes határidők és a konkrét feladatok is segíthetnek, hogy belelendülj a munkába. Az agyunk szeret problémákat megoldani és azzal, hogy egy konkrét kihívást állítasz magad elé arra ösztönzöd a tudatod, hogy gyártson megoldásokat.

Petőcz András blogján rengeteg ilyen feladatot találhatsz. Például:

  • Írj novellát az ellenkező nem szemszögéből. Milyen lehet pl. egy kínos randi a másik nem szemével?
  • Válassz egy művet és írd meg a saját változatodat! Milyen lenne a te versed pl. Kosztolányi Dezső Hajnali részegség című írása alapján?
  • Írj verset, aminek a címe a saját neved.

3.   Nézd meg a híradót

Egyszer szeretném kipróbálni, hogy milyen lehet egy aktuális hír alapján novellát írni. Gondolj bele: kapsz egy kész szituációt szereplőkkel és helyszínekkel. Az előzmények és háttérsztori kitalálása, egy ember szemszögének megírása vagy egy mozzanat megváltoztatása is létrehozhat valami újat.

A jó ízlés határait mindenki maga állítsa be, de az Index Mindeközben Ma rovata egy kitűnő ötletgyárnak tűnik:

Ne maradj az üres lap fölött! Ha ötlet kell, akkor mozogj, nézelődj és jegyzetelj.

4.   Találd meg a te környezeted

Gondold végig, hogy hol voltál és mi történt veled, amikor ihletet kaptál, és tudatosan figyeld, hogy amikor eszedbe jut egy jó írás, miért is jutott eszedbe. Szerintem mindenkinek van egy olyan környezete, ami megihleti, csak meg kell találni azt. Ez lehet pl. utazás, nosztalgia, borozás, koncertre járás. Ez a technika abban is segít, hogy tudatosabban figyeld a környezetedet témaötletek után kutatva.

5.   Írj fel mindent!

Volt bármi, amin rajta akadt a szemed az elmúlt napokban? Volt egy halovány ötleted, amit egyből elvetettél, mert rossznak tűnt? Ragadj jegyzetfüzetet vagy használj jegyzetelő appot. Ha fel van írva egy ötlet és pihen néhány napot, akkor fejlődhet, összekapcsolódhat más élményeiddel, de ha nem írsz fel semmit, akkor esélyt sem adsz a dolognak.

 

Ha később is szeretnél kutakodni irodalmi, szövegírási témakörben, kövesd a blog Facebook oldalát, ahol könyv- és programajánló is megjelenik minden héten.

Szerző:

Szólj hozzá!