James Ellory Hollywood noktürn című könyve

Esti mesék a Pokolból – James Ellroy: Hollywood noktürn

Hat történet könnyűvérű nőkről, bugyiszaglászó rosszfiúkról, lövöldözésről és bűnesetekről. James Ellroy Hollywood noktürn című könyvében olyan természetességgel mozgunk az alvilág mocskában, mintha csak a Tescoba mennénk zsemlét venni.

Bármikor meghalhat valaki

Ha imádod a mocskos, szövevényes, sötét és véres amcsi krimiket, amiben mindig elmondják, hogy ki fehér és ki fekete, akkor ne is olvasd tovább ezt a bejegyzést, irány a könyvesbolt. A Hollywood noktürnben nincs megállás vagy csendes pillanatok. Folyamatosan úgy érezzük, hogy valaki meghallhat, de néha már alapból holtan találunk rá néhány emberre.

A könyv első felében Dick Contino a főhős, aki egyébként valós személy és találkozott a szerzővel.

A folytatásban pedig rövidebb történetek következnek. Na, azok sokkal jobban tetszettek! James Ellroy nem tagadja, hogy szövevényes és sötét hangulatú történeteket ír és úgy éreztem, hogy ezek jobban működnek rövidebb terjedelemmel.

Dick Contino sztorijában csak pakoltuk egymásra a rétegeket és egy idő után eléggé elszálltunk realitás talajáról, pedig kezdetben sem kapaszkodtunk erősen. Valahogy elvesztem benne, sok volt. A rövid történeteknél szorosabban követték egymást a szálak, egyszerűbb volt a cselekmény szerkezete, de feeling megmaradt.

Ez a könyv nem magas irodalom. Nem is vártam tőle, hogy az legyen. Néha nevettem, néha sokkolt és jó pihenés volt, egy komolyabb hangvételű könyv után. Volt egy-két dolog, ami bökte a csőrömet és hibának érzem. Essünk túl ezeken is.

Ami zavart…

Gyakran ugyanaz a mozzanat vagy kép köszön vissza a könyvben. Telefonon behajtani egy-két szívességet mindig megoldás, ha megakad a nyomozás. James Ellroy és a bugyiszaglászás szoros kapcsolatára nem tudok magyarázatot, de az is visszatérő motívum. Meglepően sok embernek ez a hobbija, de lehet, hogy én fordulok meg „rossz társaságokban”.

Az ilyen visszatérő képek egy idő után különösen feltűnők. Értem én, hogy ez a szerző eszköztára és a hangulat része, de amikor több rövid történetben is kísértetiesen hasonló dolgok történnek, azt észreveszi az ember.

James Ellroy

James Ellroy a Hollywood noktürn szerzője.

James Ellroy 1948-ban, Los Angelesben született amerikai krimiíró és esszéista. Szövevényes cselekményeiről és sötét hangulatú történeteiről ismert. Első regénye az 1981-ben megjelent Brown’s Requiem volt.

“Sosem beszélek arról, hogy mi a valóság és mi a kitaláció a regényeimben. Én nem a történelem után megyek, a történelem jön énutánam. Én a saját történelemkönyvemet írom, és nem a már meglévőket mondom fel.”

Fotó: Guillaume Paumier

Összegezve

James Ellroy az amerikai krimiirodalom királya hat történetet mutat be a Hollywood noktürn című könyvében.

Igazából egy kérdésen múlik, hogy jó-e a könyv: Szereted az 50-es, 60-as években játszódó sötét amcsi krimiket? Ha igen a válasz, akkor nem tudom, hogy miért olvasod még mindig ezt a posztot, tessék megszerezni a könyvet.

Ha a Hollywood Noktürn nem nyerte el a tetszésed, akkor tudom még ajánlani A Hatalom című könyvet, és minden héten megjelenik egy könyvajánló a blog Facebook oldalán is.

Szerző: James Ellroy
Cím: Hollywood noktürn
Kiadó: Jaffa Kiadó
Fordította: Illés Róbert
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 256
ISBN: 9786155609640

Szerző:

Szólj hozzá!