A fogalmazás és a narráció stílusa után erősen hat a tetőpont.

Jó fogalmazással a tetőpont felé – Látogatások elemzés

A novellaírás tankönyvbe illő példájával találkoztam a Socfest.hu novella rovatában sétálva. Tamási Rebeka Látogatások című írása jól megválasztott stílussal és eszközökkel terel minket egy rövid, de erős tetőpont felé. A novella ezen az oldalon olvasható el.

Hétköznapi élet E/3-ban

A szerző nagyon hétköznapi képekkel és pontosan megnevezett, valós helyszínekkel vonja be gyorsan az olvasót a történet menetébe. A kezdőmondat („A héven csak nyugdíjasok utaztak”) ad egy közös pontot, amiről mindenkinek van valamilyen emlékképe és tisztázza a novella kiindulópontját, hátterét. Ez az átlagos ütem a tetőpontig megmarad és hirtelen vált át, hogy meglegyen az erős, meglepetésszerű befejezés.

Az E/3-mas szám és személy, kombinálva azzal, hogy egy karakter szemszögéből látjuk a történetet érdekes stílust alkot. Ha E/1-ben hallanánk az idős nő gondolatait, akkor sokkal közelebb kerülne a környezetéhez, mint így, egy külső narrátor által kiemelve. Továbbá ez a leírás segít empátiát érezni iránta a tetőpont után, mivel nem ő maga ítéli el a környezetét, hanem egy másik ember mond róla dolgokat. Túl sok ellenszenv alakulna ki ellene szerintem, ha minden rosszat az ő hangjával hallanánk. Ez a fogalmazásmód hatékonyan mutatja be a karaktert, miközben ügyesen helyezi el a novellán belül.

Hétköznapi képekből lépünk át a megrázó tetőpontig.

Megváltás

A tetőpont csupán néhány sor, de megváltoztatja az eddig elolvasottak értelmét, ezért olyan nagy a hatása. A látszólag lenézéssel teli séta igazából egy megrázó utat takar. A lenézés („Ő nem olyan”) és a saját értékek hangsúlyozása („Ő eljárt otthonról: barátnőkkel operába, társasutazásra meg étterembe”) kiderül, hogy védekezés. Könnyebb úgy feldolgozni a veszteséget számára, hogy kiemeli magát (ezt a feelinget a fogalmazási mód is megerősíti) és választott útnak tekinti az élethelyzetét.

A befejezést úgy értelmeztem, hogy szembesül azzal, hogy nincs egyedül nehéz helyzetével és képes lejjebb lépni abból a pozícióból, amire eddig fellépett. Az empátiát zseniálisan éri el a szerző. Nincs ránk erőltetve, hogy sajnáljuk – az durván átlökné egy klisés befejezésre a novellát -, nekünk kell rájönnünk arra, hogy miért olyan amilyen és miből ered a véleménye a világról.

Nektek mi a véleményetek a Látogatásokról? Jól felépített és profin bánik az eszközökkel vagy csak a „ne ítélkezz úgy, hogy nem tudod mi áll valaki mögött” tanulság egy újabb, középszerű meséje? Ha még elemzős kedvetekben vagytok, ajánlom a Bűntudat című vers megismerését.

Szerző:

Szólj hozzá!