A Harry Potter kultúrát hozott létre és most tovább él Harry nélkül.

Mi lesz Harry Potter után?

Újabb Harry Potter történetek születnek, az alaptörténetek után egy második hullám kezdődött meg. Az egyikben Harry már megfáradt apa és a gyerekeké a főszerep, máskor előzményeket ismerünk meg. Akkor most Harry bácsi nyugdíjba vonul?

Egy kis bevezetés: mekkora a Harry Potter univerzum?

6.8 trillió forint(!) bevételt hozott a teljes franchise egy 2016 októberében készült összegzés szerint. Ebből a könyvek 2.1 trillió forintot tesznek ki. Van a hét alapkönyv, a filmfeldolgozások, a kiegészítő könyvek, a színdarab, az illusztrált kiadások, a pottermore.com online szentély és a különböző játékok. És ez nem minden! Közösségi finanszírozással egy Voldemort háttértörténet is készül, ami a filmes jogokat birtokló Warner Brothers áldásával ingyen felkerül majd a Youtube-ra.

Továbbá a Legendás Állatokból összesen öt rész is lesz. ÖT RÉSZ! Maga J.K. Rowling erősítette meg ezt a Twitteren.

J.K. Rowling nem Harry Potter történetére, hanem a Legendás Állatok és Megfigyelésükre fókuszál.
Nem legalább öt, hanem öt – reagált a Legendás Állatokkal kapcsolatos hírekre az írónő

Szóval, a Harry Potter alaptörténetből új filmek virágoznak ki. Ez alapból érthető. Sok a rajongó, sok a pénz és olyan sokan ismerik az alapokat, hogy azokra könnyen lehet építeni új elemeket. De ássunk egy kicsit mélyebbre…

Üzleti szemszög

A Harry Potter történetek nem csak mesék, hanem márkát hoztak létre.

Ahhoz, hogy üzleti szemszögből megértsük, mi történik a Harry Potter univerzummal és mi várható a jövőben, beszélnünk kell erről a világról mint márkákról. Az alaptörténetek nyersanyaggá és bizalmi tőkévé váltak egy új folytatáshoz. Nem csak történetek, hanem ígéretek egy varázslatos kalandra és élményre. Ha a Legendás Állatok egy eddig ismeretlen varázsvilágban játszódnának, nem kapnának olyan nagy figyelmet. De maga Harry a karakter, hiába névadója mindennek, lassan elhátrál. Nem szerepel a Legendás állatokban és az Elátkozott Gyermekben már nem ő kalandozik. Mi lesz vele? Kapuzárási pánikot kap, vesz egy motort és direkt bajba kerül, hogy kicsit kalandozhasson, mint régen? Öreg varázslóként ugrabugrál a Roxfort folyosóin? Ö nem egy szuperhős vagy rajzfilmfigura. Ő megöregszik és már túlvan a nagy pillanatán. Beindul a történetgyár és már úgy kell tervezni mindent, hogy lehessen folytatása. Ami eddig volt „source material” címkével felkerül a polcra.

Harry megmaradt hírnevét kifacsarják majd, mint egy citrom levét és egy új varázsvilág limonádéjába öntik, miután kidobták szétnyomott testét a kukába. Rowling a Legendás Állatokra fókuszál és egy interjúban, a Today.com-on ezt mondta:

I’m stepping back into that world, writing the script for ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them. So, you know, that door is always opened to me. But I think ‘Harry Potter 8,’ as in what happened next to Harry, Ron and Hermione — I don’t think that’s going to happen.

A szöveg lényege, hogy a világot meg kell tartani, de Hermione, Harry és Ron már valószínű, hogy kap saját filmet. A gonosz legyőzve, mindenki családot alapított, life goes on.

Kulturális szemszög

Az új történeteket értelmezhetjük úgy, mint egy befutott márka megfejését. Nem lenne téves ezt állítani. Ami igazából az egész mögött van, ami beindította ezt, az egy kultúra születése. Van, hogy egy könyv olyan nagy méretű világot hoz létre és olyan sok ember képes bevonzani, hogy az eredeti keretein túlnő és az alkotó nélkül is tovább él. A rajongók filmet hoznak létre, fan-fiction-t írnak, rajzolnak és ezek olyan dolgok, amik élővé teszik a könyv világát. A kultúra születésének feltétele a kommunikáció és a közös ismeret. Ezeket a HP (és az internet, ami miatt olyan sok rajongó találkozhatott) képes volt megteremteni. Egy nagyon szűk, lineáris, háttér nélküli írás nem képes erre, de ez esetben óriási anyag került a rajongók kezébe. Az eddig első sorban Rowling által formált világ közkincsé válik, mert olyan sokan élik meg.

A Harry Potter közkincsé vált és kultúra született belőle.
Forrás: John Stephen Dwyer – Wikimedia Commons

Vannak karakterek, akikről nem hallottunk eleget, események, amikre csak utalnak. Ezeket a réseket, bővítési lehetőségeket vagy J.K. Rowlinggal és a Warner Brothers-el vagy, mint a rajongók által támogatott filmek és fan-fiction-ök is mutatják, függetlenül kitöltik majd. A HP alapkönyvek egyik varázsa volt, hogy együtt öregedtünk a fiatal varázslókkal és sokkal élőbbnek tűnt az egész az idő múlásával, de az idő nem áll meg. Kérdéses, hogy mi lesz Harry-vel, akinek már megvolt a nagy pillanata. Talán megtudjuk mi volt vele a nyári szünetekben, amikor leküldték a kisboltba tejért egy előzményfilmben…

Az Elátkozott Gyermek már a borítójával nagy port kavart. Ha szeretnéd azt is kielemezni, kattints erre a bejegyzésre.

Szerző:

Holcz Csaba

Újságíró, marketinges, irodalmi blogger, író. A Neoliro irodalmi blog szerkesztője. Neoliro blogLinkedIn

Szólj hozzá!