A Bujdosóének egy farkasról 14 sorban többet mond, mint egy egész film.

Minden 14 sorban – Rékai Anett: Bujdosóének egy farkasról

Csak arra kér, hogy megálljunk egy pillanatra, meghallgassuk és vigyázzunk rá. Elfáradt, megtört és sebezhető. Most nem forradalmat indít írásával a költő. Nem akarja felforgatni a világot. Most, hogy végre kettesben vagyunk, olvassuk el.

A vers a Litera.hu-n található, az oldal alján.

Rékai Anett

Rékai Anett 1999-ben született Budapesten. Jelenleg az Eötvös József Gimnázium tanulója, a Független Mentorhálózatban Ijjas Tamás mentoráltja. A 2017-es Sárvári Diákírópályázaton bronz oklevelet kapott vers kategóriában. Versei a a KULTeren, az Újnautiluson és a Műútaban jelentek meg.
(Forrás: kulter.hu és irodalmijelen.hu)

„Most, hogy végre kettesben vagyunk…”

Már az első három sorával magához láncolt a vers. Az első sor nem clickbait, nem sokkol, nem hív harcba. Azt érezteti, hogy a lírai én remélte, hogy szánunk rá egy kis időt két teendő között, továbbá személyes hangnemet teremt. A következő két sor egy ügyes költői játék. Csak annyit akart elmondani a szerző, hogy rosszak a villanykörtéi? Nem. Az súlytalannak tűnő mondat után mély megtörtséggel szembesülünk.

Ez az ugrás segít, hogy a sima hétköznapi feelingből átlépjünk abba a pillanatba, amivel a bizalmas megszólítás elkezdett minket megához húzni. Segít komolyan venni azt, ami el fog hangzani.

A folytatás számomra teljesen újszerű volt, ugyanis elképesztően kicsivé válik a távolság a lírai én és az olvasó között. Szinte a fülünkbe suttogják a szavakat. Aki hozzánk szól őszinte, függ tőlünk, megtört és olyan kézzel fogható módon írja le az nehézségeit, ami szinte már félelmetes.

Ez a vers nem kíváncsisággal vagy rejtéllyel ösztönöz a folytatásra. Tovább akartam olvasni, mert úgy éreztem, hogy valami nagyon személyes dolgot vall be nekem és meg kell hallgatnom őt.

A Bujdosóének egy farkastól című versben testet nyernek a félelmek.

Sokat tanulhatunk

Örülök, hogy rátaláltam a Bujdosóének egy farkasrólra. Lenyűgöz, ha egy alkotás ilyen kevés szöveggel ilyen erős érzelmeket tud hitelesen átadni. Talán ez azért van, mert a moziban gyakran látok gyenge és ledarált felépítéseket, amikkel csak gyorsan ki akarnak valakiből csalni egy-két könnycseppet. Elismerésem, hogy 14 sorba ilyen sok dolgot írt a szerző.

Az is tetszett, hogy a gondolatok és a valós térben létező, kézzel fogható dolgok közötti határt elmosta a szerző. Ettől ezeket a problémák nagyon érzékelhetően jelentek meg. A kabátzseb, az ágy, az összebújás mind olyan dolog, ami képes képként megjelenni olvasás közben, így nem csak egy hangulat leírását látjuk, hanem tényleg hús-vér emberként ismerjük meg a lírai ént.

Folytatásként ajánlom Kali Ágnes Bűntudat című versét, ami nagyon hasonló módon érinti meg az olvasót. Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, érdekes könyvmegjelenésekről és irodalmi programokról, akkor csatlakozz a blog Facebook oldalához!

Szerző:

Szólj hozzá!