Megáll. Minden nap ugyanott. Már négy gödör is van a négy kerék helyén.

Minden nap

Kocsis Károly minden napja ugyanúgy telik évek óta. Felkel, megiszik egy nagyon kicsi csésze kávét, eszik egy párizsis zsömlét, és az Autótulajdonosok Hetilapjából elolvas néhány cikket. Panaszkodik, hogy miért nincs Autótulajdonosok Napilapja, mert néha nehezen állja meg, hogy be kell osztania a cikkeket. Morog magában valamit, mert felment a benzin ára és örül, ha egy új technológia jelent meg az autóiparban, még akkor is, ha igazából nem érti pontosan mi is az. A fontosabb cikkeket ragadós papírlappal megjelöli, majd miután végzett a reggelivel, kimegy az udvarra. Kinyitja a kaput, bemegy a garázsba, beül az autójába, és kihajt az udvarra.

Megáll. Minden nap ugyanott. Már négy gödör is van a négy kerék helyén. Valami nem stimmel az autóval szerinte. Túl hirtelen gyorsult fel, nagyobbat ugrott a garázs előtti bukkanón, oldalra lejt. Minden nap más a baj szerinte.

Felhajtja a motorháztetőt, és öt percig mereven bámulja az autó alkatrészeit. Mindegy honnan ered a hiba. Ereszt a gumi? Motorháztető! A fék olyan furcsa? Motorháztető! Az alapos bámulás után csalódottan hajtja le a fejét. Az autót meg kell javítani.

A házába megy, felkapja autószerelő ruháját, egy nagy pokrócot és két óriási szerszámosládát. A ládákat a kocsi mellé teszi, és elkezd kotorászni bennünk. Hallgatja a zörgést, megnézi megvan-e minden, néhány szerszámot elő is vesz. A ládákban van néhány nem biztos, hogy odaillő holmi is. Törött fésű, női olvasószemüveg kerete, egy 12 éve nem gyártott üdítőital flakonjának kupakja és egyebek.

Szétszedi az autót. Minden darabját megfúja, fél szemmel felméri, és megpöcköli, majd a kiterített pokrócra teszi. Van, amihez már nem jut el, mert lassan halad és számol azzal, hogy por és rovarok szállhatnak az alkatrészekre, ezért mindet újra ellenőrizni kell. Naplemente közben végez, visszatolat a garázsba, becsukja a kert kapuját és bemegy a házába.

Kocsis Károlyt rémálmok gyötrik éjszaka. Legnagyobb félelmét látja. Kihajt a garázsból és bumm! Az autó lepukkan, gőzöl, zörög, remeg. Izzadtan riad fel álmából, és látja, hogy már reggel van. Sajnos ma esik az eső. Ilyen időben nem ülhet autóba!

Marad a B terv. Kocsis Károly miután reggelizett, bekapcsolja a számítógépet. Autós fórumokat látogat meg. Sok barátot szerzett így. Autós Arnold például remek tippet adott akkor, amikor Károly úgy látta túl erősen ing a rádió antennája a bukkanó után. Egy másik barátjával, Személygépjármű Szabolccsal, akit a neten ismert meg már régóta tervez személyes találkozót, de sajnos mindketten az autójukon dolgoznak még, és egyikőjük sem tud odavezetni a másikhoz. Így eltelik ez az esős nap.

A következő napon remek idő van. A szokásos reggeli rítus után ismét kihajt a garázsból, és a kinyitott kapuja felé indul, de megáll, mint minden nap. Ám ma furcsa dolog történik. Minden stimmel. Hova is akart menni? Elfelejtette. Évek óta tervezi, hogy elindul, de most már nem is emlékszik hova akar menni. Csendes percek, majd rájön. A térkép! Óvatosan kinyitja a kesztyűtartót, de tényleg csak óvatosan, mert egyszer különös kattanást adott ki magából a kesztyűtartó zárja, és szét kellett szednie a motort miatta. A térképen egy közeli város van megjelölve. Hát persze! Már emlékszik! Egy régi munkatársa nyugdíjba vonult, és egy nagy kertes házat vett nem messze tőle. Őt akarta meglátogatni.

Felbátorodik, kigurul az évek óta mélyülő gödörből, de hirtelen a pánik uralkodik el rajta. Mi van, ha nem működik az index és balesetet okoz? Mi van, ha este indul csak haza és nem működik a fényszóró? Mi van, ha a szélvédő bereped egy erősebb széllökés miatt? Mi van, ha az a furcsa folt a visszapillantótükrön egy komoly hibára utal az autó klímájában, mint ahogy azt Járgány János jelezte a fórumban? Ezekkel nem is számolt! Még igazán sose próbálta ki ezeket a részeit az autójának.

Kocsis Károly visszagurul a gödörbe, majd kiszáll az autóból és felhajtja a motorháztetőt.

Szerző:

Holcz Csaba

Marketinges, újságíró, író. | Kövess az Instagramon | LinkedIn

Szólj hozzá!