Az előző rendszer képtelenségei nagyító alatt Moldova György műveiben.

Mesék felnőtteknek – Néhány szó Moldováról

A családi könyvtárból volt szerencsém kézhez venni Moldovától az Európa hátsó udvara, a Beszélő disznó és – a szöveg írásakor is mellettem pihenő – Magyar atom című könyveket. Ha valaki eddig nem találkozott egy Moldova könyvvel sem, legalább egy néhány oldalas novella erejéig kóstoljon bele. A valóságról szól, de mégis olyan mesés és abszurd leírással.

A Beszélő disznó vékony könyv, de tele van humorral. Jó Kezdés a többi Moldova könyv előtt.

Az Európa hátsó udvara után, amely budapesti millennial szemem számára szinte egzotikus kalandregénynek tűnt, szívesen vettem kézbe a Magyar atomot. Gyakori eleme ezeknek a novelláknak a visszaemlékezés, az utazás, a különbönző legendák és az abszurditás, amitől minden olyan meseszerűnek tűnik. Ezek ellenére nem egy rajzfilmként pörög a képzelet vásznán a könyv.

Egy boldogtalan számítógép

A hivatalnevek, helyszínek és ez az előző rendszer hideg valósága a földön tartja a történeteket. Az Egy boldogtalan számítógép című történetben például egy számítógép karrierijét ismerjük meg. Ez pl. pont egy olyan történet, amit mindenkinek szívesen ajánlok. Segít megérteni az emberi természetet és az érdekek erejét. Ezen az oldalon el is lehet olvasni, néhány másik novellával együtt.

Szóval, a számítógép számokkal dolgozik, nem érdekli, hogy kinek milyen érzelmei, érdekei vannak egy ügyben. A pénzügyi sikerei szépek, de nem tetszik egyeseknek, hogy „nem változtat a felfogásán”. Kiesik a rendszer kegyeiből és lassan teljesen összeomlik. Nem spoilerezem szét az egészet, de elég ütős történet.

Mit csináljak? Itt nincs szükség a számokra. Senki sem akar tudni semmit, meg vannak győződve, hogy minden addig jó, amíg nincs pontosan megfogalmazva, számokban rögzítve. De ha ismernék a számokat, akkor sem tudnának mit kezdeni vele.

Darabok egy másik világból

A nevetés és egy másik korszak görbe tükrének nézegetése közben egy apróság zavart csak néha. Gyakran hasonló a framing és a szerkezet ezekben az írásokban. Egy nagy, több oldalas maratoni olvasás után mindig kopogtat a deja vu, de cserében sok mindblowing pillanat is van, ami miatt ez annyira nem számít.

A Magyar atom egy másik korszak darabjait mutatja be, némi abszurditással.

Ha hasonló stílusú könyvet kellene mondanom, akkor a Simion, a panelszentet tudom ajánlani még. Ott is megvan a politikai hang és az abszurditás, ami elég szórakoztató páros tud lenni. Ha viszont újabb könyvmegjelenésekben gondolkozol, kövesd a Neoliro Facebook oldalát, ahol megjelennek könyv- és programajánlók is a bejegyzések mellett.

Szerző:

Szólj hozzá!