A magyar nyelv és irodalom érettségi műelemzés feladata közben kérdez magadtól.

Hogyan írj műelemzést? – magyar nyelv és irodalom érettségi

Ha ezt a bejegyzést olvasod, akkor valószínűleg már késő magolni a magyar nyelv és irodalom érettségire és inkább megnyugvást keresel. Jól sejtem? Megosztom veled a saját praktikáimat.

Mi a helyes válasz?

Annak idején (2014 – szerk.) imádtam a magyar érettségit és oklevéllel lenyomtam. Ez az a tantárgy, ahol rengeteg plusz pontot hozhat az érzék és nem minden a magoláson múlik. Ha a műelemzés feladat megoldókulcsát megnézzük, láthatjuk, hogy a megoldások „lehetséges tartalmi elemek” néven szerepelnek. Szóval, ne valami konkrét megoldást keress, ha van néhány értelmes gondolat a lapon, bele lehet magyarázni a megoldókulcsba. Szempontok, érzések, benyomások, a témafelvetések és ezek alátámasztása számít.

Kérdezz magadtól

A magyar érettségi utolsó feladata érzéket kíván és nem magolást.Idézd fel azt, amikor a kedvenc filmed védted egy kritikussal szemben. Emlékezz vissza arra a zenére, ami megérintett és arra, hogy miért is érezted azt, amit. Mit éreztél akkor, amikor Ted Mosby felnyújtotta azt a kék kürtöt az Így jártam anyátokkal utolsó percében? Ezt a kifejtést kell itt is bevetni.

Mire számítottál a cím és az első bekezdés elolvasása után? Mi a tanulság a mese végén? Személyes hangnemben ír  szerző, mintha melletted ülne a kocsmában, csak semlegesen jelentett neked vagy más a stílusa? Miért az? Előfordult veled is, hogy nem volt hangulatod kimozdulni otthonról, de végül pont attól lettél boldog, hogy útközben történt valami jó? Hogyan érvényesül az írás a XXI. században?

Vizsgáld a szavakat egyesével. Ír olyat, ami negatív hangulatú? Sötét színeket, rossz érzéseket, hogy ezzel állítsa be a novella feelingjét? Képzeld el, hogy a novella igazából egy barátod napjója. Mi lenne az első dolog, amit a barátodnak mondanál? Miről beszélgetnétek egy üveg rozéfröccs mellett?

Utolsó tippek

A műelemzés feladat az irodalom érettségiben nem pontos választ kér.

A lényeg, hogy nézd meg az indítókérdéseket a feladat leírásában. Abból lehet látni, hogy mik szerepelnek a megoldókulcsban, mint lehetséges kifejtések. Aztán tegyél fel kérdéseket, gondolt át, hogy miért érzel úgy ahogy. Ha nem érted a novellát, nem találtál rá példát az életedben és teljes a kétségbeesés, írd le, hogy miért téved a szerző és miért nem érzed át a problémát. Mindig van miért. A miért nemre is van egy válasz. A minimum pontszámot össze lehet szedni így is szerintem.

A blogon találsz néhány műelemzést, ami segíthet átlátni a dolgot, de konkrétan a Bujdosóének egy farkasról című vers elemzését ajánlom. A vers nagyon rövid, modern és úgy érzem, hogy olyan stílusban írtam a szöveget, amiből látszik, hogy miket érdemes megfigyelni.

Sok sikert! 😉

Szerző:

Holcz Csaba

Marketinges, újságíró, író. | Kövess az Instagramon | LinkedIn

Szólj hozzá!