Egy könyv azoknak, akik már megjárták a tömegközlekedés és az emberi viselkedés minden fokát.

Ha sokat buszozol, ezt neked írták – Szabad ez a hely?

Ültél már hosszú buszúton, azon merengve, hogy a többi utasnak vajon mi a története? N. Tóth Anikó Szabad ez a hely? című novelláskötetében az utazás, az emberek, a hétköznapi élet varázsa és kellemetlenségei a téma. A könyv kicsi, kényelmesen elfér egy táskában, könyvjelzőnek szalagot varrtak bele és rövid történetek alkotják. Tökéletes útitárs.

A Szabad ez a hely? lapozgatása közben néha mindannyiunk számára ismerős hétköznapi képekkel, néha különös emberi történetekkel találkozhatunk. Tudjátok, mindig van valaki, aki panaszkodik a busz útvonala miatt, aki rád bíz egy csomagot és lelép, pedig már lassan indul a buszod vagy, aki a leghátsó sorban smárol a párjával.

Részlet a Szabad ez a hely című könyvből?

A novellákat – az előbb említett képeken túl – igazából egy hangulat köti össze. Nem csak buszozós sztorik vannak benne ugyanis, bár az a fő irány, később kalandozunk is egy kicsit. Az a bizonyos hangulat az utazásból, merengésből, hétköznapi búskomorságból és random életképekből áll.

Péntek esti tömeg a Blahán, főleg fiatalok, lüktet bennük a hétvégetudat és a szokatlan meleg. Grafitégre támaszkodó lomha házak bámulják az óvatos eleganciával fékező villamost. Az ajtóknál rugalmasan kicserélődnek a leszállók a beszállókkal.

Ez az a feeling, ami miatt megvettem ezt a könyvet és ezen a téren nem is csalódtam. Sok gyönyörű momentum van az oldalak közé rejtve. Dugóban ragadás, illatok, érzések, fájdalmas élettörténetek. Ha szeretsz olyan könyvet olvasni, ami az atmoszféráról szól, akkor a Szabad ez a hely? tetszeni fog.

Buszozás, panaszkodó utasok, otthagyott tárgyak, pillanatok.

Arra készülj fel, hogy vannak kifejezetten csak a könyv hangulatáról szóló részek. Néha nincs izgalmas cselekmény vagy ütős csattanó. Néha csak úgy történnek dolgok. A hangulatot szépen átadják, de az ilyenek miatt tééényleg szeretni kell az ilyen merengő, nem valami világmegváltó dologról szóló írásokat, ha élvezni akarod az elolvasását.

Ha ennél pörgősebb sztorira vágysz, ajánlom a Hírhajsza című könyvet. Ha még az sem az igazi, a blog Facebook oldalán minden héten megjelenik egy új könyvmegjelenésről szóló poszt és biztosan találsz valami jót.

Kecsesen hajladoznak az ablaktörlők. Lágyan hull a hó. A kislány táncol.

Táncol a két célállomás között, kifeszített végtelen fehérségben.

Szerző: N. Tóth Anikó
Cím: Szabad ez a hely?
Kiadó: Kalligram
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 240
ISBN: 9788081019722

Szerző:

Holcz Csaba

Marketinges, újságíró, író. | Kövess az Instagramon | LinkedIn

Szólj hozzá!