A hatalom Naomi Alderman tollából mindent megtesz azért, hogy sikerkönyvvé váljon.

„Ők nem terroristák. Lányok.” – A hatalom

Naomi Alderman A hatalom című könyvének borítója vörösbe borította a közösségi oldalakat. A nők világszerte természetfeletti képességeket nyernek és a szemünk előtt közeledik a társadalom az összeomláshoz.

Karakterek és szemszögek

A hatalom több szereplő története és szemszöge között lépegetve halad előre. Minden karakter jól elkülöníthető a többitől, és csak néhány mondatból beugrik az embernek, hogy éppen kiről is van szó, ha a név nem ismerős. Van pl. egy politikus (Margot) és egy vadóc gengszter (Roxy) a történetben, és véletlenül sem tudtam összekeverni őket, mert teljesen más úton haladnak.

Ezek a váltások néhány oldalanként jó tempót diktálnak. Párhuzamosan, eleinte egymásról mit sem tudva haladnak előre a szereplők, és haladunk velük mi, az olvasók. Ez a technika a karakterek fejlődését nagyon érzékelhetővé teszi. Minden kaland után változik a viszonyuk a külvilággal és „az eseményekkel”. Érezni, hogy senki sem ugyanolyan az utolsó sztorijában, mint az elsőben.

Késő délután Éva szónoklatot tart a gyülekezetnek, ezt fölveszik a mobiltelefonjaikkal, és szétküldik a világba. Éva Anya alázatossága jeleként kámzsát visel., hiszen ő csupán közvetítője az Anya üzenetének.

Éva így beszél:

– Ne féljetek. Ha van hitetek, az Istenanya mellétek fog állni. Miértünk forgatta föl az égi és a földi birodalmat.

Van egy íve a történéseknek

A másik nagy erőssége Naomi Alderman könyvének, hogy van egy érezhető, jól kidolgozott logikája és menete a cselekménynek is. Elmagyarázzák nekünk, hogy hogyan szereztek különleges képességet a nők, és ezt a logikát feszegetik néhány érdekes fordulattal, de nem hazudtolják meg.

(Tudjátok, igazából nem az a lényeg, hogy mennyire hihető az, hogy hogyan szerezték erejüket a nők. Ez egy fikció egy saját logikával. Az számít, hogy a könyvön belül megírt szabályokkal hogyan bánunk. Ha azt mondjuk egy fantasy-ben, hogy nincs mód feltámasztani valakit, akkor ne térjen vissza a halálból senki.)

A csendes kezdetek és diákcsínyek oldalanként közelednek egy világméretű fordulat felé. Nem egyik pillanatról a másikra csak úgy random. Több szemszögből is látjuk, hogy hogyan változik meg a világ.

Összességében a karakterek közötti ugrás és a jó cselekmény együtt egy olyan könyvvé állt össze, ami a maga 383 oldalával nem pehelysúlyú, de olyan könnyen lecsúszik, mint egy egyperces novella.

Negatívumok?

Ha úgy érzem, hogy valami nem stimmelt egy könyvvel, akkor nem fogom vissza magam, de A hatalom egyszerűen el van találva. Hatásvadász, fiktív, tele van szélsőségekkel, nem kerüli a szexet, a drogokat, a vért, de közben mindennek van oka, értelme és következménye.

Megnézem mások mit írnak róla miután leírtam a saját véleményem, és abban van valami, hogy túl sokat fókuszál az erőszakra. Bár a villámszóró képesség után nem várhatjuk azt, hogy vitaesteken dől el a társadalom sorsa. A karaktereket néhány sztereotipnek tartják, de olvastam már rosszabbat. Aláírom, végülis Roxy az elejétől a végéig egy gyilkoló és drogosztó gépezet, de a többiek elég sok dolgon átmennek kívül-belül.

A hatalom mindenkit befolyásol legyen férfi vagy nő.

 

Összességében A hatalom akciódús, lendületes és tart valahonnan valahová. Azt elismerem, hogy az erőszak néha kicsit sok, mindenki szuperhősként kaszabolja a másikat, de még ezt felismerve sem látom, hogy miért nem érdemelne egy jó ajánlást. Hatásvadász, de van mögötte munka és tanulságos.

Ne feledkezz meg heti irodalom beviteledről! Kövesd a blogot a Facebookon!

Cím: A hatalom
Szerző: Naomi Alderman
Fordította: Borbély Judit Bernadett
Kiadó: 21. Század Kiadó
Oldalszám: 383
Kiadás éve: 2018
ISBN: 9786155759086

Szerző:

Szólj hozzá!