A Simion, a panelszent egy olyan könyv, aminek lelke van.

Az Úr beköltözött – Simion, a panelszent kritika

Simion, a panelszent beköltözik a liftbe és ez megmozgatja a panelház lakóinak hétköznapjait. Mindenki elfoglalt, problémákkal küzd és keresi a választ. Talán Simion tud segíteni rajtuk, talán csak örülnek, hogy valami különleges történik. Van, aki a liftet használná újra végre.

A történet

1997 októberében játszódik a Simion, a panelszent című könyv.

A Simion, a panelszent 1997 őszén játszódik Románia keleti részén, Bákóban egy nyolcemeletes panelházban. A könyv elején megismerjük a lakókat. Mindannyian küzdenek valamilyen problémával, vannak vágyaik, múltjuk, ismerőseik és titkaik. Egy tanárt súlyos vád ér, egy diák filozófiai kérdésekkel küzd, valaki csak a motorját babrálja. A könyvben néhány nap történéseit ismerjük meg valamennyi főszereplő szemszögéből. Ami összeköti őket amellett, hogy egy épületben laknak vagy fordulnak meg gyakran, Simion, aki bezárkózik a liftbe és állítólag kapcsolatba kerül az Úrral.

A szerző bemutatása a Simion, a panelszent című könyvben.

Ennek lelke van!

Ez tipikusan az a könyv, aminek lelke van. Persze, minden könyvnek van lelke, de például az Alkonyat vagy Szürke ötven árnyalata már rég eladta a Sátánnak a tinilányok rajongásáért cserébe. A Simion, a panelszent egyedi könyv, sajátos humorral és történetmeséléssel. Van benne abszurditás, de csak annyi, hogy még képesek legyünk valóságosként elfogadni. Néha megbotránkoztat, de nem csak úgy, indok nélkül, hanem ügyesen. A karakterek pedig nem tökéletes szupermodellek, hanem átlagos emberek, akik betegségekkel, szegénységgel és a hétköznapi élet kihívásaival küzdenek. Az egész könyv olyan hétköznapi, valós helyszínekkel és valós eseményekkel, de a humor és az abszurditás különleges atmoszférát teremt.

A cselekmény tele van megmosolyogtató jelenetekkel. A szereplők politizálnak, sőt megalapítanák a Határozatlanok Pártját, egy hölgy titokban találkozik valakivel, akinek a nevét sosem árulják el, csak annyit ír a szerző, hogy az úr, akinek a nevét nem áruljuk el. Vagy ott van Illie, aki úgy dönt, hogy darabokban felcipeli a motorját a lakásába, hogy ott rakja össze.

Időközben a hatodik emeleten Illie úr megtalálta a motorbicikli kulcsát. Ha valaki megkérdezte volna tőle, hogy hol és hogyan, nem tudta volna, mit válaszoljon. Egyszer csak ott volt a kezében, miközben még mindig kereste, fel-alá járkálva a házban, és egyre a gyermekkorában tanult mondókát ismételgette, mint egy holdkókoros: „Mit elvettél, rusnya ördög, visszaadd, máskülönben széklábbal töröm el a derekad!”

És megismerjük a lépcsőházfelelős-Ion-úrat, aki a nagyon felelősségtudó, még abban a kis környezetben is politikus módjára intéz mindent. Nem állít a könyv semmi lehetetlent, csak engedi a humort, a valóságot és az abszurditást keveredni.

Egy részlet a Simion, a panelszent című könyvből.

A sztori nem csak egy dologra fókuszál, hanem több humoros pontja is van. A szerző pedig komoly és őszinte stílusban ír a legmulatságosabb dolgokról is, ami tovább növeli az abszurd feelinget.

A történetmesélés nem lineáris, hanem néhány oldalanként más szereplő idővonalára ugrik át, de ezt nem nehéz követni. Az alapján, hogy ki min dolgozik éppen könnyen meg lehet jegyezni, hogy ki kicsoda. Ezek a váltások segítenek, hogy lendületes és élénk maradjon a könyv, illetve egy ilyen rész elolvasása kb. pont a reggeli munkába/iskolába buszozásig tart.

A másik pozitívum, hogy kulturálisan közel áll hozzánk a könyv. A panelházi életmód a furi szomszédokkal nem ismeretlen jelenség nálunk se és gyakran emlegetik az „Eseményeket”, azaz a rendszerváltást. Néha még Magyarország is szóba kerül.

Haladó olvasóknak ajánlott

A Simion, a panelszent haladó olvasóknak ajánlott. Több, román nevű karaktert kell megjegyeznünk, illetve fejben kell tartanunk, hogy mivel is foglalkoznak éppen. A humora és a stílusa szokatlan. Ez a varázsa, de nyolcvan romantikus ponyva után nem ez a könyv a jó választás. Végül, de nem utolsó sorban pedig vannak egy-két oldalas hosszas filozofálások és kismillió vallási, történelmi vagy román társadalmi utalások. Jó a könyv, nem kétség, de nem „mainstream”. Kell egy kis nyitottság az értékeléséhez.

Egy vicces jelenet részlete a Simion, a panelszent című román könyvben.

Végső ítélet

A Simion, a panelszent kevés embert fog igazán meghatni vagy elérni, nem éppen egy populáris irodalom. Néhány szövegrész tényleg csak arra megy rá, hogy leterheljen vagy megzavarjon. Aki viszont szereti, ha különleges és igazi személyiséggel rendelkező könyv kerül a kezébe, az imádni fogja ezt is.

Ha esetleg egy könnyedebb olvasmányhoz lenne kedved, ismerd meg a Ne legyél sikeres fiatal című “remekművet”.

Álljunk meg egy percre, és tegyük fel a kérdést: mit is akarnak tulajdonképpen ezek az emberek, mit keresnek? Nem lehetséges más válasz: önigazolást, értelmet. Az élet értelmét? Kevesebbel is beérik – inkább saját illúziók értelmét keresik, legfeljebb a jelen pillanat, a ma értelmét, csak nagyritkán a holnapét

Cím: Simion, a panelszent
Eredeti cím: Siméon l’Ascenseurite: Roman avec anges et Moldaves
Szerző: Petru Cimpoeșu
Kiadó: Kalligram
Kiadás éve: 2015
Fordította: Szőcs Imre
Oldalszám: 312
ISBN: 9788081018923

Szerző:

Szólj hozzá!