Tóth Lajos novellája a magaskultúrát mutatja meg egy új szemszögből.

Imre bácsi felemelkedése – Tóth Lajos: Koncert

Felemelkedés a művészet mennyeibe a hideg valóság legmélyebb bugyraiból. Ha egy mondatban kellene összefoglalnom Tóth Lajos Koncert című novelláját, akkor ez lenne az. De ez itt nem csak egy Twitter poszt, úgyhogy mélyedjünk bele jobban a dologba. A novellát Petőcz András blogján lehet elolvasni.

Az első néhány mondattal a novella nyugodt hangulatba helyezi az olvasót és elindítja a képzelőerőt néhány ismerős hétköznapi képpel. Ahogy haladunk a történettel megismerjük Imre bácsit, aki hajléktalanként él, ám kifinomult ízlése van és szereti kultúrát.

A magaskultúrát, amit ma hajlamos az emberek egy része sznob, drága és unalmas dolognak tekinteni, olcsón elérhető apróságokban jelenik meg. Nincsenek öltönyök, drága jegyárak és unottan telő ücsörgések valami puccos teremben. Egy tea lassú elkortyolása, egy elgondolkodtató sor vagy egy rádión leadott koncert is megadja a katarzist. Amit félek… sokan soha meg sem próbálnak megkeresni életük során. De ez egy másik gondolat.

Szóval, mint olvashattuk Imre bácsi végül teljesen belemerül a zenehallgatásba és minden bizonnyal meghalt. Két dolog miatt szerettem volna megosztani ezt a novellát. Egyrészt azért, mert a kultúra élvezetét egy különleges szemszögből mutatja meg. Azt, hogy egy olcsó tea vagy egy könyvesboltból lopott sor is érték. Gondolj bele például abba, hogy hány könyvet árulnak csak 500 forintért az utcai árusok. Ezek nem fedik igazából az értéküket.

A másik ok az, hogy Imre bácsi karakterét olyan jól építi fel. Tetszett, hogy apró mozdulatokon keresztül is rengeteget tudunk meg róla. A novella második olvasata közben nyert új értelmet egy – a befejezést ismerve – félelmetes mondat:

Talán nem is a villamostól félt, hanem a teáját óvta.

Ez a mondat és a lezárás érdekes kapcsolatot alkot. Látjuk, hogy nem is félti már a testét. Más szintre emelkedett és csak szűk értelembe véve él az utcán. Ám jobban belegondolva egyfajta megnyugvás is ez a gondolat. Imre bácsi talán nemcsak meghalt, hanem megtette az utolsó lépést, eltávolodva az életből, melyben fizikailag benne ragadt.

Szerző:

Szólj hozzá!